-->
linkovi
Projekt podržali
BROD MORAVICE GRBOpćina Brod Moravice smještena je na sjeveroistočnom djelu Primorsko-goranske županije, u zapadnom djelu Gorskoga kotara, na 560 m nadmorske visine. Udaljena je od Zagreba 80 km, a od Rijeke 55 km. Još uvijek je to područje nedovoljno istraženo, a zbog svoje povijesti i okolnih zaseoka vrlo zanimljivo. Po broju stanovnika to je najmanja, ali najstarija općina u Gorskome kotaru. Na relativno velikoj površini od 62 km2 živi oko1000 stanovnika u 38 naselja.
Ovo područje je Kupaiznimno slikovito sa svojim vidikovcima i planinskim stazama uz kanjon rijeke Kupe koja je prirodna granica prema Sloveniji, a pruža razne mogućnosti lova i ribolova, zimi skijanja i skijaškog trčanja.

Brod Moravice imaju i najstariju sačuvanu kuću u Gorskome kotaru, kuću Delač, izgrađenu 1644. godine, te kuću Ožanić (1826.g.). Ovo područje ima sve preduvjete postati etno centrom, a danas je zasigurno vrlo interesantno kao izletnička destinacija.
Nekoć su se zvale Moravice, Gornje Moravice, Turanj, Brodske Moravice, a danas Brod Moravice. Prvi je put ime mjesta zabilježeno u ispravi Bele IV., još 1260.g.
Prva naselja u Gorskome kotaru nastaju već u 10. i 11. st. jer su tuda prolazili putovi prema moru.
U 15. i 16. st. na šire područje Brod Moravica prodiru Turci pa dio stanovništva odlazi u Kranjsku. Kasnije su knezovi Zrinski i Frankopani , u čijem je posjedu bilo navedeno područje, naseljavali svoja imanja došljacima iz Primorja, Bosne i drugih krajeva, a vraćaju se i potomci starosjedioca koji su pred Turcima izbjegli u Sloveniju, što je kasnije imalo utjecaj i na jezični izričaj ovoga prostora.

Iz tog burnog vremena, s kraja 16. st. potječe kula TURANJ koju je u Gornjim Moravicama dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka. Kula je sazidana od kamenih blokova, imala je tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubama.
U 19.st. kula TURANJ preuređena je u zvonik, a 1944. teško je oštećena u zračnom napadu na mjesto. Kasnije je obnovljen zvonik, a 2005. g. i vanjski zidovi crkve.

U 17. st. nastao je Piljdak. To je visoki, kameni spomenik smješten na raskrižju putova između Moravica, Moravičkih Sela i Maklena. Neki povjesničari drže da je to sakralni znamen, a drugi je služio kao dojavnica kojom su se prenosili signali o dolasku Turaka.

Brodmoravička župa osnovana je u 14. st. Cijelo područje obiluje starim sakralnim objektima. Ukupno je 12 crkava na brodmoravičkom području koje predstavljaju značajnu i bogatu kulturno-povijesnu baštinu.
Crkva sv. Nikole nalazi se na uzvisini u središtu mjesta. Uz gerovsku najstarija je u Gorskom kotaru. Na pročelju crkve je uklesano :"Me seculo ab erectione qvarto devoti populi pietas restauraverat 1834.", u prijevodu: "Mene (tj. crkvu) je četiri stoljeća poslije podignuća obnovila pobožnost puka."
To je jednobrodna građevina s višestrukom apsidom. U crkvi su grobovi s nadgrobnim pločama iz 18. st., a nagađa se da su tu pokopani neki članovi porodice Zrinskih i Frankopana. Tijekom II. svjetskog rata, za Uskrs 1944. zbog bombardiranja mjesta izgorio je krov, no unutrašnjost je sačuvana. Poslije rata obnovljeni su krov i toranj, a 2005. g. u cijelosti je preuređen krov i fasada crkve.Crkva Majke Božje Škapularske (Karmelske) u Moravičkim Selima
prvi put se spominje 1633. godine. Njezin oltar, kao spomenik nulte kategorije,
pod zaštitom je Zavoda za zaštitu kulturne baštine, a izradili su ga domaći drvorezbari. Tijekom godina crkva je više puta dograđivanja i preuređivana.
Krovište crkve se 1977. godine urušilo, unutrašnjost je oštećena, a krovište obnovljeno 1989. g.

Župna crkva svetog Križa u Šimatovu sagrađena je 1825. godine, a obnovljena 90-tih godina XX. st.

1818. godine osnovana je škola u Brod Moravicama, jedna od najstarijih pučkih škola u Gorskome kotaru. Stara škola izgrađena je 1869. a izgorjela je 1944. godine.
Današnja škola novije je zdanje i u njoj se obrazuju djeca sa šireg brodmoravičkog područja,a prevoze školskim kombijem. Pri Osnovnoj školi djeluje i Dječji vrtić.Neposredno uz školsku zgradu nalaze se park i dječje igralište.

Općina Brod Moravice utemeljena je još 1893. g., a 1993. postaje Općina u slobodnoj i samostalnoj RH.
Na području Općine Brod Moravice nema većih gospodarskih objekata, ali djeluje manji pogon "Pilana" u Donjoj Dobri. Također djeluje veći broj obrtnika, uglavnom stolara, ali i uzgajivača jagoda, malina, trešanja i gljiva. Prostorni Plan Općine donesen je još u prosincu 2003. godine,a u tijeku je njegova izmjena i dopuna.
U Planu ukupnog razvoja općine Brod Moravice je i razvoj gospodarstva i gospodarske infrastrukture. U razvoju Općine važnu ulogu ima i turizam: vjerski, etno, sportsko-rekreativni, lovni i ribolovni. Planira se i izgradnja turističkog naselja "Aqua holiday", projekt "Svijet Kupe" u okviru kojeg i razvoj likovne kolonije u područnoj školi Podstene. Važno je istaknuti da su Brod Moravice općina od posebne državne skrbi.
...
Web: http://www.brodmoravice.hr/
Email Brod Moravice  

© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013