select ID_mailEvid, meDatum , meChimpLink from feed_mailevid where if(CHAR_LENGTH(meIssuuSadrzaj)>5, meIssuuSadrzaj LIKE '%Krapinske Toplice,%', meTekst LIKE '%Krapinske Toplice:%') order by meDatum DESC Lokalna Hrvatska - Krapinske Toplice -->
linkovi
Projekt podržali
KRAPINSKE TOPLICEOpćina Krapinske Toplice nalazi se u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Naselja u sastavu Općine su: Krapinske Toplice, Čret, Donje Vino, Gregurovec, Hršak Breg, Jasenovac Zagorski, Jurjevec, Klokovec, Klupci, Lovreća sela, Mala Erpenja, Maturovec, Oratje, Selno, Slivonja Jarek, Viča Sela, Vrtnjakovec

Krapinske Toplice su čuveno termalno lječilište i jedan od najidiličnijih kutaka Hrvatskog Zagorja, smještene među pitomim zagorskim "bregima".
Poznate su po prirodnoj ljekovitoj vodi još od rimskog doba kad su mjesto nazivali Aquae Vivae (voda života).

Tu je sredinom devetnaestog stoljeća tadašnji vlasnik Jakob Badel počeo s izgradnjom lječilišta. Uz izgradnju novih objekata i obnovu postojećih, iz godine u godinu Krapinske Toplice postajale su sve čuvenije termalno lječilište i jedan od najljepših kutaka Hrvatskog zagorja.


Mjesto je udaljeno od Zagreba svega 46 km, otvoreno prema jugu, na nadmorskoj visini od 164 m, a odlikuje ga kontinentalna klima sa srednjom temperaturom od 18,9 °C ljeti i 2 °C zimi.

Postoje četiri hipertermalna izvora (39 °C – 41 °C), a vodu obogaćuju kalcij, magnezij i hidrokarbonat.
Općina Krapinske Toplice prostire se na površini od 49 km2 i broji 5820 stanovnika.
Općinsko središte Krapinske Toplice bilo je poznato još u rimskom razdoblju pod nazivom «Aquae vivae».Smještena je u gotovo samom središtu naše županije i graniči sa općinama Tuhelj, Veliko Trgovišće i Sveti Križ Začretje te gradovima Krapina, Pregrada i Zabok.

Postojeće prometnice dobro povezuje prostor općine sa većim mjestima u županiji, a cestovna udaljenost od tri najveća susjedna središta Krapine, Zaboka i Pregrade je približno ista i iznosi 12 -14 km.

10445BADELZahvaljujući Jakobu Badlu koji je 1857. godine otkupio toplička vrela od prijašnjih vlasnika, obitelji Keglević i Oršić Krapinske Toplice postale su reprezentativno lječilište.
1859. godine započela je gradnja velike kuće za goste (Curhaus), dvije godine poslije gradi se kupelj, a nakon toga blagovalište i kupališna dvorana. Cijeli kompleks dovršen je i otvoren 1866. godine, a osim lječilišta Jakob Badl izgradio je park i šetalište. Njemu u čast, nakon njegove smrti 1884. godine, mještani su mu podigli mauzolej na brdu Marija Magdalena, koja je ujedno i zaštitnica mjesta.

MAGDALENANakon toga, mjesto se je razvijalo u turističkom smjeru. Zbog blage klime i izvora termomineralne vode čija je temperatura 40-45 stupnjeva Celzijusa, jedna od najvažnijih djelatnosti razvojnog značenja za Općinu Krapinske Toplice je zdravstveni i kupališni turizam, a postoje pretpostavke i za razvoj rekreacijskog i seoskog turizma.

S obzirom na postojeće resurse, općina usmjerava svoj razvoj na obrtništvu, poljodjeljskoj proizvodnji, osobito proizvodnji tzv. Zdrave hrane te čiste industrije malog kapaciteta, a koji bi se razvijali u funkciji turizma.

Osim Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, koja je temelj razvoja zdravstvenog turizma, 1996. godine osnovana je i Specijalna bolnica za kardio-vaskularnu kirurgiju i kardiologiju «Magdalena», gdje je prvi zahvat izvršen 18.08.1997. godine (invazivna kardiologija), a na otvorenom srcu 12.01.1998. godine.


CRKVAŽupa Krapinske Toplice spominje se u srednjem vijeku u crkvenim spisima iz 1334. godine. Župna crkva spominje se 1676. godine, a na njenom mjestu je 1829. godine sagrađena kasnobarokna crkva Presvetoga Trojstva. Župu vodi župnik Mato Herceg.


Školstvo u Krapinskim Toplicama ima tradiciju dugu 160 godina. Prva škola u Krapinskim Toplicama spominje se 1839. godine, a 1860. sagrađena je nova škola na mjestu današnje autobusne postaje. Sadašnja zgrada Osnovne škole izgrađena je 1966. godine, a 1998. godine osnovan je i dječji vrtić «Maslačak».


Na području Općine djeluje nekoliko udruga i društava te sportskih organizacija.

Najstarije društvo je puhački orkestar «Selno» koji je osnovan 1935. godine, a od 1978. godine aktivno je kulturno-umjetničko društvo «Zlatko Baloković» koji se sastoji od nekoliko sekcija.

Aktivni su i članovi Udruge umirovljenika, kuburaškog društva «Badl-top», Društvo Naša djeca, kinološko društvo «Toplice».

Od sportskih društava na području općine djeluje kuglaški klub «Obrtnik» koji postiže zapažene rezultate, nogometni klub «Toplice», stolnoteniski klub «Toplice», a ima i nekoliko zapaženih pojedinaca koji su u različitim sportskim disciplinama postigli izvrsne rezultate, kao što su triatlonac Mirko Tišljar i Krunoslav Jagarić koji se bavi kickboxingom.

Na području Općine djeluje 17 mjesnih odbora: Čret, Donje Vino, Gregurovec, Hršak breg, Jasenovac Zagorski, Jurjevec, Klokovec, Klupci, Lovreća sela, Mala Erpenja I i II, Maturovec, Oratje, Selno, Slivonja Jarek, Vića sela, Vrtnjakovec i Krapinske Toplice.
...
Web: http://www.krapinske-toplice.hr/
Email Krapinske Toplice  
  RSS Krapinske Toplice  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013