-->
linkovi
Projekt podržali
KUKLJICA GRBKukljica je slikovito turističko i ribarsko mjesto, smješteno na krajnjem jugoistoku otoka Ugljana na kojeg se nadovezuje susjedni otok Pašman.
Raznolikost turističke ponude, ljepote krajolika koje odlikuju guste borove šume, pješčane i stjenovite plaže na obalama kristalno bistrog mora, moderno opremljena luka u zaštićenoj prirodnoj uvali, te veliki izbor smještaja u privatnim apartmanima i sobama, pružaju mogućnosti za idealan odmor i ispunjavanje želja i zahtjevnijih gostiju.
Kukljica, kao i ostatak otoka Ugljana, ima iznimno razvedenu obalu i broji više uvala, koje nose sljedeća imena: Otrić, Kostanj, Gnjojišća, Kukljica, Ždrelašćica, Kunčabok, Vela i Mala Sabuša, Jelenica, Bačina, Maževica i Mala Lamjana.
Rt Zaglav, smješten između uvale Gnjojišća i uvale Kukljica je uzvisina na kojoj se smjestilo i turističko naselje Zelena punta.
Kukljičkim krajolikom prevladava specifična vegetacija: guste borove šume, čempresi, makija, smokve, vinova loza i svakako nezaobilazne masline.

Povijest i baština
Prvi poznati pisani spomen imena Kukljica je u listini iz 1106. godine koju je objavio Tadija Smičiklas u "Codex diplomaticus", a u kojoj se spominje darovanje maslinika samostanu Sv. Krševana u Zadru.
Otok Ugljan je poput svih većih jadranskih otoka nastanjen neprekidno još od paleolitika, starijeg kamenog doba. Iz tog razdoblja pronađeno je osam kamenih noževa i jedna sjekira, koje je arheolog Frane Bulić razdijelio Arheološkim muzejima u Hrvatskoj.
Starohrvatska crkva Sv. Jerolima, u današnjem romaničkom obliku nastala u 13. stoljeću, nalazi se na jugoistočnom dijelu uvale Kostanj.
Zavjetna barokna crkva Sv. Gospe Snježne iz 17. stoljeća u uvali Zdrelašćica slična je župnoj crkvi Sv. Pavla, građenoj u isto vrijeme. Izgrađena je na temeljima starijeg svetišta. Crkva je kao kulturno dobro upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu.

Gradnja kamenih kuća, tipične autohtone dalmatinske gradnje, ističe se najviše u Kukljici. Kuće su građene nadovezujući se jedna na drugu tvoreći mali trg gotovo pravilnog kvadrata. Taj trg i skup kuća zove se dvor.
Najbolje sačuvani dvori su: Bačin dvor, Benin dvor, Jojin dvor, Lisičin dvor, Lonin dvor i Martinov dvor.

Otok Ugljan
Otok Ugljan (ukupne površine 52 km2 i 75 km razvedene obale) smjestio se nasuprot Zadra od kojeg ga dijeli samo 3 NM široki Zadarski kanal. Otok ima sedam naselja od kojih je mjesto Ugljan prostorno najveće i nalazi se na njegovom sjeverozapadnom dijelu.
Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kakvoće i arome. O ranom boravku čovjeka na ovom prostoru svjedoče ostaci iz rimskog doba, starohrvatske crkvice, samostani, kamena otočka arhitektura, te brojni ljetnikovci.Izvor:Turistička zajednica Općine Kukljica
...
Web: http://www.opcina-kukljica.hr/
Email Kukljica  

© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013