select ID_mailEvid, meDatum , meChimpLink from feed_mailevid where if(CHAR_LENGTH(meIssuuSadrzaj)>5, meIssuuSadrzaj LIKE '%Okrug,%', meTekst LIKE '%Okrug:%') order by meDatum DESC Lokalna Hrvatska - Okrug -->
linkovi
Projekt podržali
GRB OKRUGOkrug nalazi se na zapadnom dijelu otoka Čiova i sastoji se od dvaju tradicionalnih naselja Okrug Gornji i Okrug Donji. Zanimljivo je da naziv ovog posebnog dalmatinskog mjesta dolazi od hrvatske riječi „krug“ budući da su oba mjesta raspoređena uzduž kružne uvale na zapadnom dijelu otoka.

Svojim zemljopisnim položajem središte je dalmatinske mikroregije.

Blaga mediteranska klima, bujna subtropska i mediteranska vegetacija, arhipelag slikovitih otočića, bezbroj malih, slikovitih uvala i plaža. Rivijera Okrug sa svojih 2670 sunčanih sati godišnje jedno je od najprivlačnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.Srednja temperatura zraka je 16,3 stupneva C (Nica 15,8 stupnjeva C), te 281 dan u godini s prosječnom temperaturom iznad 10 stupnjeva C preduvjet su za ugodan boravak tijekom cijele godine.
Okrug u svim segmentima doista predstavlja zaokruženo zadovoljstvo ljetovanja.

Na jugozapadnoj strani otoka Čiovo, Okrug je spojen cestom preko prastarog Trogira s kopnom preko mosta. Blizina grada Trogira (2 km) koji je pod zaštitom UNESCO-a pruža mogućnost uživanja u 4000 godina stare povijesti, ali i mogućnosti noćnih provoda.
Zemljopisni položaj otoka Čiova omogućava izlete: Slapovi Krke (60 km), Split (33) km) i Međugorje (170 km). Osim toga, zračna luka od našeg mjesta udaljena je svega 8 km.

Iz Okruga se pruža prekrasan pogled na arhipelag, otočiće i otoke Šoltu, Drvenik Veli i Drvenik Mali. Zato samo pokucajte i i vidjet ćete ono što i tisuće turista svake godine – ljepotu od koje zastaje dah i zbog koje ćete se i Vi uvijek ponovo vraćati.

Gospodarstvo se temelji na turizmu, ribarstvu i poljoprivredi (vinogradarstvu i maslinarstvu).

Naselje Okrug spominje se svojim sadašnjim imenom od 1461. godine i bilo je smješteno na obali kod župne crkve Sv. Tudora, koja potječe iz 11. i 12. stoljeća. Oko crkve nalazi se groblje u čiju su mrtvačnicu ugrađeni ulomci predromaničkih skulptura i pleterne ornamentike. Župna crkva Sv. Karla Boromejskog izgrađena je 1735. godine. U istočnom dijelu naselja Okruga Donjeg smještena je crkvica Sv. Ivana Krstitelja. U uvali Racetinovac sačuvane su ruševine ljetnikovca Nikole Andreisa, profesora filozofije i medicine u Padovi iz 16. stoljeća, koji je dao uklesati natpis kako je tek na Čiovu pronašao mir. Na Sv. Fumiji ostaci su crkvice i gospodarskih zgrada, a na Kraljevcu, na kojem je svojedobno boravio Bela IV., ostaci su benediktinskog samostana.U centru Okruga Gornjeg izgrađena je nova župna crkva Uzvišenje sv. križa.

Okrug, malo mjesto sa svojom razvedenom obalom, skrivenim uvalama, brojnim slikovitom i kristalno čistim plažama, obiljem sunca, netaknutom prirodom, bogatom kulturnom i povijesnom baštinom, mirisima maslina i vina, kao i uvijek gostoljubivim domaćinima, razlozi su zbog kojih je otok Okrug i postao poznat.

...
Web: http://www.okrug.hr/
Email Okrug  
  RSS Okrug  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013