-->
linkovi
Projekt podržali
OPRTALJ GRBOpćina Oprtalj nalazi se na krajnjem sjevernom dijelu Istarskog poluotoka, između Buja na zapadu i Buzeta na istoku.

Ranije je današnja Općina Oprtalj pripadala bivšoj Općini Buje (njen sjeverozapadni dio) i bivšoj Općini Buzet (njen jugoistočni dio).

Općina Oprtalj prostire se na 60,95 km2, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine broji 981 stanovnika i jedna je od najmanje naseljenih općina u Istarskoj županiji.

Oprtalj
OPRTALJOprtalj je smješten na 378 m nadmorske visine. Oprtalj se spominje još od 1102. godine kao urbano boravište feudalnih gospodara i zanatlija. Već u prethistoriji bio je nastanjen i na njemu se razvio prethistorijski kasteljer – gradina.

U rimsko doba na tom mjestu nalazila se Vojna stanica što dokazuju razni natpisi i fragmenti nađeni na tom području. U srednjem vijeku Oprtalj je posjed njemačkih feudalaca a od 1209. godine pripada akvilejskom patrijarhu koji preko svojih gastalda upravlja Oprtljem do propasti njegove svjetovne moći 1420. godine.

Iza toga potpada pod venecijskom upravu pod čijom vlašću ostaje do propasti Venecije 1789. godine koja je ostavila najveći trag u njegovoj arhitekturi. Nakon toga iza kratke vladavine Francuza prelazi pod vlast Austrije, pa Italije, a od oslobođenja 1945. godine pripojen je sa ostalom Istrom Jugoslaviji. Samo sjedište Općine (Oprtalj) broji oko stotinu žitelja.


Livade
Livade je mjesto u srcu doline Mirne, koje se razvilo prije stotinjak godina ponajviše zahvaljujući «Parenzani», vinskoj pruzi koja se kretala od Poreča prema Trstu.

U to su vrijeme Livade bile prometni i trgovački centar za vino, maslinovo ulje i ostale poljoprivredne proizvode, a otkako su dvadesetih godina 20. stoljeća u dolini Mirne otkriveni bijeli tartufi, Livade postaju i centar za prikupljanje i distribuciju ove skupocjene gljive.

Svake se godine tijekom listopada u Livadama održava «Tuberfest», koji je iznimna prilika za upoznavanje i degustaciju Istarskog bijelog tartufa, te cijenjenih vina, maslinovih ulja, sireva, meda, rakija i drugih istarskih proizvoda.

Siva glinena zemlja središnje Istre, vlažna i sjenovita Motovunska šuma – šuma sv. Marka pored rijeke Mirne te blaga klima bez velikih temperaturnih razlika pružili su idealno stanište za vrlo izbirljivi Istarski bijeli tartuf, najveći i najcjenjeniji od svih tartufa.

Osim bijelog tartufa mogu se naći još i vrste crnog tartufa. Tartufa ima i drugdje u svijetu, no ovi istarski jedinstvenog su okusa i kad ih jednom kušate, uvijek ćete im se poželjeti vratiti.

U samom naselju smještena je crkva sv.Ivana iz 17. stoljeća. Na cesti od Livada prema Istarskim toplicama nalazi se selo Gradinje u kojem je smještena crkva sv. Antuna Pustinjaka iz 17. stoljeća.


Istarske toplice
ISTARSKE TOPU blizini Motovunske šume – šume Sv. Marka, ispod okomite mamut stijene (85 m) nalazi se izvor ljekovite vode Sv. Stjepan.

Poznat je po visoko sumpornoj optimalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala (13 vrsta) za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih puteva, ginekoloških bolesti i post operativnu rehabilitaciju.

Takva prirodna ljekovitost vode izdvaja Istarske toplice od ostalih europskih termalnih izvora i svrstava ih na treće mjesto u Europi po kvaliteti vode i ljekovitosti.Zrenj
ZRENJDesetak kilometara od Oprtlja, cestom prema sjeveroistoku stiže se u mjesto Zrenj. Prema nekim povijesnim izvorima Zrenj je rodno mjesto sv. Jeronima (347-420 god.), sveca i prevoditelja Biblije na latinski, po kojemu je i jedna crkva u Zrenju dobila naziv. U samom središtu Zrenja nalazi se crkva sv. Jurja s zvonikom, sa kojeg se vidi veći dio središnje Istre.

Uz cestu prema Zrenju, točno u selu Jakusi nalazi se crkva sv. Antuna Padovanskog.

Područje je bogato florom i faunom i vrlo je pogodno za lov. Nalazimo tu i manje izvore pitke vode «Mali Zahej», «Veliki Zahej» i «Bič» koji su nekad bili osnovni izvor pitke vode za lokalno stanovništvo.

U Zrenju i obližnjim zaseocima se u agroturističkim objektima može uživati u domaćoj hrani i ugodnom smještaju i prirodnim ljepotama toga kraja.

U Zrenju se svake godine u kolovozu održava Međunarodni susret harmonikaša gdje nastupaju harmonikaši iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Na vrhu stijene nalazi se stara crkva Sv. Stjepana.


Čepić i okolica
Sjeverozapadno od Oprtlja, na oko 400 metara nadmorske visine nalazi se naselje Čepić. U blizini naselja se na ulazu u plodnu «Čepićku valu» nalaze prirodne stijene na kojima je uređeno nekoliko smjerova za penjanje većinom lakših i pogodnih za početnike.

Lijep je pogled s ovog ulaza na veliku zelenu dolinu, bogatu florom i faunom, te trima izvorima pitke vode («Studenac», «Brist», i «Velika»). U neposrednoj blizini Čepića, može se uživati u ponudi domaće hrane i ambijenta na agroturističkom imanju.

Pješačkom se stazom iz Čepića stiže do jedne od najljepših crkava u ovom kraju, do crkve sv. Marije od Snijega iz 1492. godine.
...
Web: http://www.oprtalj.hr/
Email Oprtalj  
  RSS Oprtalj  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013