select ID_mailEvid, meDatum , meChimpLink from feed_mailevid where if(CHAR_LENGTH(meIssuuSadrzaj)>5, meIssuuSadrzaj LIKE '%Slivno,%', meTekst LIKE '%Slivno:%') order by meDatum DESC Lokalna Hrvatska - Slivno -->
linkovi
Projekt podržali
SLIVNO GRBO Općini 

Slivno je dobilo ime po istoimenom poluotoku koji je sa svoje sjeverne i istočne strane uronjen u Neretvansku močvaru, sa sjeverozapadne strane okružen je plantažama mandarina, a sa južne i jugozapadne strane okružuje ga more. To more, sunce, vjetrovi milenijima su strpljivo obrađivali i stvarali božanske uvale i plaže ovog kraja. Dosadašnja slaba turistička promidžba ovog dijela hrvatskog juga sačuvala ga je za turiste koji žele odmor bez velike gužve, ponajviše za vlasnike plovila kojima su dostupne male osamljene uvalice. Također za ljubitelje sportskog ribolova zbog bogate faune Neretvanskog ušća na kome se mješaju slana i slatka voda. Neretvanska dolina - U antičko doba cijela dolina neretve bila je pod morem, sve do današnje granice Hrvatske i BiH. Nad većim dijelom doline izvršena je melioracija zemljišta i danas, gdje je nekad bilo more, a poslije močvara, protežu se plantaže mandarina, vinove loze, agruma maslina i smokava.

Općina Slivno - se smjestila na jugu donjoneretvanskog kraja. Površinom pripada u red manjih općina zauzimajući oko 55 km2, što čini samo 3 % kopnenog prostora Dubrovačko-Neretvanske županije. Donjoneretvanski kraj reljefno je raznolik prostor s brojnim slikovitim krajolicima, čemu pridonosi atraktivna priroda koju karakterizira kontakt rijeke i mora, nizine i krša, jezera i močvare. Nekadašnja močvarna prostranstva zamijenio je kazetni krajolik. To je danas poljopriredno najvrijedniji prostor općine Slivno. Uz rub je ostalo nekoliko okruglih izvora koji plijne pozornost prolaznika i imaju prvorazrednu estetsku vrijednost. Općina Slivno ima prostorni udio u sve tri specifične fizionomske cjeline karakteristične za ovaj kraj. Krški vapnenački okvir južno od Male Neretve pripada Općini Slivno pa se i naziva Slivno. Prostor je vegetacijski degradiran, a tvore ga krški reljefni oblici kao što su kamenice, škrape, vrtače, uvale i jame. Najviša slivanjska kota je Daska s nadmorskom visinom od 563 m. Morska obala općine Slivno, kao i cijela Hrvatska obala, geološki je mlada jer je nastala izdizanjem morske razine otapanjem pleistocenih ledenjaka. Transgresijom mora potopljen je cijeli donji tok Neretve, pri čemu su nastali brojni zaljevi, poluotoci i nekoliko manjih otoka, što je utjecalo na povećanje razvedenosti i slikovitosti obale. Općini pripada 22 km obale između ušća Male Neretve i uvale Moračne. Najveći dio obale općine Slivno nije turistički iskorišten usprkos slikovitim uvalama sa šljunčanim plažama, a relativna udaljenost tih uvala od većih naselja jamči miran i ugodan odmor. Najvažnija prometnica koja prolazi općinom Slivno je Jadranska magistrala koja se postupno diže od mosta na Maloj Neretvi prema krškom prostoru uz čiji se rub pruža prema Slivnu Ravnom. Kod naselja Rabe izlazi prema moru spuštajući se samoj obali kod naselja Duboke. Potom prometnica prati obalu sve do uvale Moračne nakon koje napušta prostor Općine Slivno.

U općini Slivno danas nalazimo ostatke gradova i drugih naselja, tvrđave, kule, sakralne objekte i zaštićenu arhitekturu. Svi su oni dio kulturne baštine donjoneretvasnkog kraja. Kultura i turizam u suvremenim uvjetima postali su nerazdvojni, pa bi se svi neretvanski spomenici kulture mogli na specifičan način turistički valorizirati. Usprkos znanstveno utemeljenoj činjenici da općina slivno ima dugu naseobenu tradiciju ni jedan lokalitet nije sustavno arheološki istraživan. Zato su predhistorijski spomenici slabo poznati i još ni jedan takav lokalitet nije registriran kao zaštićeni spomenik Stećci su najbrojniji i najrasprostranjeniji srednjovjekovni spomenici u cijeloj općini slivno. Južno od Opuzena na uzvisini nalaze se ostaci utvrde Brštanik. Pozornost privlači i Nonkovićeva kula iz 17. stoljeća u Kleku. Nad uvalom i naseljem Klek na strmom uzvišenju nalaze se ruševine Smrdan grada. Okrugla kula na sjevernoj strani grada sačuvala se u visini drugog kata. Uz južni bedem nalazi se crkva sv. Roka i Velike Gospe iz 18. st.S utvrde se pruža pogled na panoramu Kleka i dio arhipelaga. Ispred ušća Male Neretve smjestio se otočić Osinj na kojem se nalazi crkvica sv. Ivana Krstitelja.


Po odlikama rijelazno romaničko-gotičkog stila crkva se može datirati u 14-15 st. Na južnom vapnenačkom obodu neretvanske delte, u danas gotovo napuštenom naselju Slivno Ravno godine 1900 sagrađena je kamena crkva sv. Stjepana. Crkva Gospe od Zdravlja na Vlaci prva je posvećena sakralna građevina u neovisnoj Republici Hrvatskoj. Primarno značenje za turističku volarizaciju općine Slivno imaju primorska naselja. Uz obalu od sjeverozapada prema jugoistoku smjestila su se sljedeća naselja: Blace. Naselje Blace smješteno je uz samo ušće male Neretve. Uz pretežno domiciono stanovništvo, a zbog lijepog položaja počela je intenzivna izgradnja vikendica. Svi smještajni kapaciteti u mjestu su privatni. Sljedeće mjesto na moru i uz Jadransku magistralu je Komarna, koja je za sada najmanje turističko naselje na slivanjskoj rivijeri s perspektivom da postane značajna turistička destinacija vikendaškog i apartmanskog tipa. Nakon Komarne sljedi prelijepa uvala Duboka s istoimenim nazivom naselja.Uz samu Jadransku magistralu sa velikim parking prostorom smijestio se prelijepi obiteljski hotel u vl.family Majcica koji i u ljetnim i zimskim mijesecima pruza usluge smijestaja i prehrane.Obiteljski hotel je 3 zvijezdice ima izvrsnu hranu u restoranu a mozete i u prelijepom ambijentu u kavani popiti hladne ili tople napitke,po zelji i potrebi.Objekat je kompletan klimatiziran a ima i centralno grijanje.Famili Majcica je vlasnik vec 30 godina. Duboka u ljetnim i zimskim mjesecima pruža usluge smještaja u privatnim apartmanima i sobama prve kategorije. 700 m dalje nalazi se mjesto Repić i Radalj koji su povezani sa jednom prekrasnom mirnom uvalom. U mjestima se također nudi smještaj za goste u privatnim apartmanima. Radalj je s druge strane povezan štenicom s mjestom Klek. Klek je slikovito mjesto koje se mjestilo uz jadransku magistralu na samom kraju općine. Turističko naselje Klek ima malo proširenim sadržajima kao što su tereni za mini golf, teniski tereni, parkovi za djecu i prekrasnom plažom koja se proteže kroz cijelo mjesto. Posljednja uvala u općini slivno Moračna, graniči sa drugom državom. U uvali se nalazi spoj pješčane plaže sa nedirnutom prirodom i maslinicima, što je idealno za odmor.  
...
Web: http://www.opcina-slivno.hr/
Email Slivno  
  RSS Slivno  RSS
© Svi materijali na ovom webu, izgled, i koncept su zaštićeni Zakonom o autorskom pravu. Prijenos dozvoljen isključivo uz naznaku 'kako prenosi Lokalna Hrvatska' / * statistički podaci korišteni iz biltena Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) / ** vremenska prognoza se preuzima direktno sa stranica Državnog Hidrometeorološkog zavoda hrvatske (www.dhmz.hr ) / *** vijesti JLS se preuzimaju sukladno Ugovoru Lokalne Hrvatske i pojedinih JLSa o sudjelovanju u projektu, autorsko pravo pripada pojedinim autorima / izdavač: Udruga Lokalna Hrvatska / oblikovanje: Davor Bačić / programiranje: Željko Erceg / projekt pokrenut MMIX / aktualni dizajn MMXIII/2013